Efter andra världskriget beslöt man sig på den ryska kenneln Röda stjärnan att ta fram en ras som kunde klara militärens och polisens hårda krav på bevaknings- och tjänstehundar. Man korsade riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrier och så kallade moskva-retriever (i huvudsak korsningar mellan newfoundlandshund och schäfer). Syftet var att få fram en uthållig, skarp, hård, oöm, stabil och arbetsvillig hund med lämplig päls. Rasen ansågs vara etablerad i början på 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1973 och första kullen föddes 1978.

Användningsområde

Rasen passar till samtliga bruksgrenar och även till andra hundsporter som till exempel agility, lydnad och viltspår. Under senare år har rasen även visats flitigt i utställningsringarna. Den är lättlärd men måste motiveras väl på lydnadsplanen. Den trivs även med en slapparkväll framför teven ibland.

Hälsa

Rysk svart terrier anses vara en frisk ras utan någon egentlig rassjukdom. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Oftast då av de lindrigare graderna och utan någon direkt klinisk påverkan. De blir oftast över 10 år gamla.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är synnerligen modig och stabil. Den är självsäker men kan vara reserverad mot främlingar. Den är lättdresserad, energisk, balanserad och livlig med snabba försvarsreaktioner. Den är tålig och kan anpassa sig till skiftande klimatförhållanden. Som brukshundar är de avsedda för extremt kraftfulla och snabba aktiviteter. De är mycket trogna sin familj och nära vänner och den lämpar sig inte som hundgårdshund. De har ingen utpräglad jaktinstinkt.

Storlek och utseende

Den är över medelstorlek, stark med kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur. Den har en robust och oöm konstitution. Könsprägeln är tydlig. Hanhundar är större och kraftigare än tikar. Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 64–70 cm. Pälsen är sträv, hård, riklig och synnerligen tät. Hela kroppen är täckt av dubbel päls av ca 4–10 cm längd. Underullen är tät och väl utvecklad. Färgen är svart eller svartgrå.

Pälsvård

Pälsen bör trimmas eller klippas flera gånger per år. Noggrann kamning en gång per vecka behövs.