Efter andra världskriget beslöt man sig på den ryska kenneln Röda stjärnan att ta fram en ras som kunde klara militärens och polisens hårda krav på bevaknings- och tjänstehundar. Man korsade riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrier och så kallade moskva-retriever (i huvudsak korsningar mellan newfoundlandshund och schäfer). Syftet var att få fram en uthållig, skarp, hård, oöm, stabil och arbetsvillig hund med lämplig päls. Rasen ansågs vara etablerad i början på 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1973 och första kullen föddes 1978.

Användningsområde

Rasen passar till samtliga bruksgrenar och även till andra hundsporter som till exempel agility, lydnad och viltspår. Under senare år har rasen även visats flitigt i utställningsringarna. Den är lättlärd men måste motiveras väl på lydnadsplanen. Den trivs även med en slapparkväll framför teven ibland.

Hälsa

I rasen förekommer höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED) samt även de ärftliga sjukdomarna JLPP och HUU. Rasklubben arbetar aktivt för att minska frekvensen av dessa sjukdomar och föräldradjuren ska undersöktas innan avel. Kontakta gärna rasklubben för mer information.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara modig, stabil och självsäker men kan vara reserverad mot främlingar. Den är lättdresserad, energisk och livlig. Som brukshund är den avsedd för kraftfulla och snabba aktiviteter med kvicka försvarsreaktioner. Rasen är tålig och kan anpassa sig till skiftande klimatförhållanden. Den är mycket trogna sin familj och nära vänner. Rasen har ingen utpräglad jaktinstinkt. Föräldradjuren ska ha genomfört Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning, MH innan parning.

Storlek och utseende

Rasen är över medelstorlek, stark med kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur. Hunden utstrålar stolthet och är respektingivande. Den har en robust och oöm konstruktion. Könsprägeln är tydlig. Mankhöjden för hanhundar är 72-76 cm och vikten 50-60 kg, tikar är 68-72 cm i mankhöjd och väger 45-50 kg. Pälsen ska vara rustik och tjock, så kallad dubbelpäls, med rikliga mustascher, skägg, ögonbryn och benhår. Färgen är svart men gråa hår insprängt är tillåtet.Rasen kräver en del pälsvård och bör badas och klippas flera gånger per år. Det är viktigt att kamma igenom pälsen grundligt en gång per vecka för att undvika tovor.

Pälsvård

Pälsen bör klippas flera gånger per år. Noggrann kamning en gång per vecka behövs.